Mic dejun rapid cu granola
De ceva timp, diminețile mele s-au schimbat. Nu știu exact când s-a întâmplat, dar m-am trezit într-o zi obosită de aceeași întrebare: „Ce mai mâncăm dimineața?”
Adevărul e că nu prea am răbdare pentru rețete complicate, nu sunt deloc fan. Am puţine zile în care mă trezesc super devreme şi am chef de tot felul de preparate fancy. Nici cafea nu consum, de obicei, decât în weekend când o împart cu Marius (spre fericirea lui) sau dacă sunt undeva în oraş.
Şi da, deşi îmi place să gătesc, cu gătitul dimineaţa nu sunt BFF pentru că îmi place un pic mai mult să dorm şi mereu am căutat metode de mic dejun rapid, dar gustos.
Cam așa am redescoperit Granola. O știam, o mai gustasem pe ici, pe colo, dar nu făcea parte din rutina mea zilnică. Acum, e ceva ce țin în dulap tot timpu. Îmi place ideea de a avea un mic dejun care se face în 2 minute, fără să fie plictisitor sau lipsit de gust.

Granola e un amestec crocant din fulgi de ovăz, nuci, semințe și îndulcitori naturali (cum ar fi mierea sau siropul de arțar), care se coace la cuptor până devine rumen și ușor caramelizat. Uneori are și fructe uscate, uneori ciocolată, alteori condimente precum scorțișoara. Există tot felul de combinații.
Nu e același lucru cu musli, care e crud și moale. Granola are textură, te satură, are gustul acela de “coacere lentă”, de casă, dar fără să o faci tu. Și partea faină e că o poți mânca în o mie de feluri, cu iaurt, cu lapte, cu smoothie, cu cremă de fistic, sau… direct din pungă (been there).
Eu, de regulă, o pun peste un iaurt grecesc rece, cu niște afine, felii de banană, căpşuni sau orice fruct am prin casă. Nu fac mereu combinații spectaculoase, dar am descoperit că exact lucrurile simple mă salvează în zilele în care totul este pe repede-înainte.
Alteori, mai ales în weekenduri, îmi fac un bol de smoothie (banană congelată + lapte vegetal cu aromă de vanilie) și presar Granola deasupra. Dacă am chef de ceva extra, adaug și o linguriță de pastă de fistic.
Despre pasta de fistic, v-am mai povestit cu câteva luni în urmă aici.
Îmi place că știu exact ce mănânc, iar pe site-ul celor de la Sunday Bites găsești toate detaliile: valori nutriţionale, alergeni, etc. Eu apreciez asta foarte tare pentru că, în ceea ce mă priveşte, momentul în care constat că nu găsesc pe site toate informaţiile pe care mi le doresc este mereu un turn off în a comanda ceva online.
Și nu știu dacă are legătură cu vara, dar simt că am mai mult chef să mănânc clean. Iaurt, fructe, ceva crocant deasupra și gata. Mă simt ușoară, hrănită și gata să încep ziua, dar genul ăsta de mic dejun merge oricând, nu doar când e cald afară.
Adevărul e că nu am mereu control asupra programului meu, dar măcar știu că primul lucru pe care îl pun în farfurie dimineața e unul bun. Iar de la o vreme, Granola e fix lucrul acela mic care îmi face diminețile mai frumoase.
Tu cum îţi începi ziua?